Nachtvorst...
Op een camping worden aan het einde van het seizoen de stacaravans en toiletgebouwen ‘winterklaar’ gemaakt. Dit gebeurt allereerst door een grote schoonmaak en daarna door het water uit alle leidingen te pompen (of door het circuit te sluiten en er anti-vries in te doen, het verschilt per camping). Aan het begin van het nieuwe seizoen worden alle geisers en boilers verplicht dan door een erkend bedrijf gekeurd en om dat goed te kunnen doen moeten de waterkranen weer geopend worden zodat de leidingen volstromen.

Dat laatste, het wanneer openen van de waterkranen, is elk jaar weer een gok. Wij zouden 9 april de slagbomen voor onze gasten openen en er is ongeveer drie weken nodig om alle controles uit te voeren, dus half maart hebben we het water er weer opgezet. Hartstikke spannend, want nachtvorst is dan nog altijd een optie en mocht dat een zware vorst worden kan het water in de bovengrondse leidingen én in de wc’s bevriezen en dus alles kapotmaken. Wij hebben meer dan 200 stacaravans op onze camping, dus reken de schade maar eens uit. Dit jaar lag ik er niet echt wakker van. Het was mooi weer, lekker warm en dan voel je je al snel ‘veilig’.
En toen werd er van de week dus onverwachts nachtvorst voorspeld. Paniek in de tent, want je weet nooit precies welke voorspelling je moet geloven. Bij ons werd er tussen de -2 en de -4 aangegeven, precies op het randje van wat toelaatbaar is. Het probleem was voornamelijk dat de camping niet open is. De caravans zijn dus ‘koud’, het water staat stil en dat is bij vorst natuurlijk nooit goed. Aan de andere kant ligt de camping vlakbij een centrum, er staan huizen omheen en er zijn veel planten, heggen en bomen dus er is wel wat ‘warmte’ aanwezig. We hebben uiteindelijk met deze argumenten in ons achterhoofd, de beslissing genomen niets te doen en het risico te nemen. Het alternatief was om, op de 6 hectare, alle leidingen weer te legen. Dit zou een enorme verspilling van water zijn, om van de kostenpost maar niet te spreken.
Het is billenknijpen geweest, maar het ziet ernaar uit dat de stacaravans en toiletblokken er goed doorheen gekomen zijn. We hebben een prachtig systeem waarbij de camping in zones is verdeeld. Per zone zijn er watermeters aangebracht, die de standen elke nacht doorgeven aan de computer. Deze gegevens zijn tot nu toe goed, er is geen lekkage en we duimen dat dit zo blijft.

Voor de landbouw is de afgelopen week echter een regelrechte ramp geweest. Ik heb zoveel foto’s voorbij zien komen van ‘brandende’ wijn- en fruitgaarden van familie en vrienden. Om te proberen de net ontluikende natuur te beschermen, worden er vuurpotten tussen de wijnstokken of fruitbomen geplaatst en dan is het dus in de gaten houden en afwachten. De foto van de vuurpotten komt van mijn Franse familie die in de Ardèche wonen. De dag voor de nachtvorst worden de druppelaars aangezet, waardoor de bloesem en de ontluikende blaadjes bevriezen. De hoop is dat het binnen deze bescherming niet onder de nul gaat en dat met deze procedure en eventueel daarna 's nachts met de warmte van het vuur, de toekomstige oogst gered wordt. De foto's die ik gezien heb zijn prachtig, maar helaas is de reden minder leuk.
Mijn lieve vriendin Elvire en haar man Daan hebben ook de hele nacht gestreden om hun wijngaard te redden. Ze vertellen erover in een emotioneel filmpje op Instagram. Ik krijg een brok in mijn keel als ik ze hoor praten over hun levenswerk, ze zijn al sinds 1998 wijnboer hier in Zuid-Frankrijk, want ik weet hoe hard ze hebben gewerkt en nog steeds werken zodat Domaine de Marotte een succesvol bedrijf is en blijft.
Hierbij het filmpje op Instagram, waarin ze precies uitleggen welke keuzes zij gemaakt hebben en hoe de nacht en de volgende dag verlopen is.
Je kunt Domaine de Marotte overigens volgen op Facebook en Instagram en vooral dat laatste raad ik jullie aan, ze maken zulke enthousiaste reportages! De ene keer leggen ze uit hoe de wijn gemaakt wordt, de andere keer hoe je het beste wijn kunt proeven of hoe de etiketten ontworpen zijn. Het zijn mensen met passie voor hun vak en dat spat van het scherm af.