Scholen in Frankrijk en de 'Kermesse'

School Frankrijk
OK, ik weet niet hoe dit in Nederland gaat, maar hier in Frankrijk is de maand juni voor ouders met jonge kinderen een ware tornado ! Elke muziek/dans/voetbal/circus/theater/schaken-en-noem-maar-op-vereniging, organiseert in deze maand zijn eindejaarsshow of laatste bijeenkomst voor de grote vakantie. Dit houdt in dat de al deze verenigingen al vroeg een zaterdag, zondag of woensdagmiddag in Juni hiervoor reserveren en dat je dan wel verwacht wordt te komen en mee te helpen !

Op zo’n befaamde middag of avond tonen de kinderen de kunsten die ze dat jaar geleerd hebben, spelen ze een voorstelling of ze nemen deel aan een onderlinge club-competitie waarbij alle deelnemers uiteindelijk een medaille krijgen. Om op die dag geld binnen te halen voor de vereniging, wordt iedereen geacht crêpes of taarten te bakken, deze mee te nemen naar de bijeenkomst en al deze lekkernijen worden dan verkocht aan de bar voor een laag prijsje. Laat het volgende dus even goed binnenkomen : het komt zeer regelmatig voor (lees : altijd) dat je thuis een taart staat te bakken, deze meeneemt naar de bijeenkomst en dat je dan stukken van je eigen taart weer terugkoopt voor 50 cent per stuk taart, omdat je kinderen die van mama simpelweg het lekkerste vinden. Laten we het zo stellen, de verenigingen zijn ontzettend blij met de inkomsten en de kinderen met een betaald stuk taart van moeders… Bijna iedereen gelukkig dus..
Frankrijk scholen
In de maand juni wordt dan ook nog door elke kleuter-en lagere school in Frankrijk de ‘Kermesse’ georganiseerd oftewel het eindejaarsfeest van de school. Ik kan je vertellen dat er hier in Frankrijk qua school twee belangrijke data zijn waar je, wanneer je hier woont, niet omheen kunt : de Rentrée oftewel de eerste schooldag in september en la Kermesse, de laatste schooldag ergens in juni. Op de lokale en nationale televisie, in de kranten en op internet, je wordt ermee doodgegooid ! Het kan voorkomen dat er twintig minuten lang reportages op het journaal langskomen van alle verschillende ‘Kermessen’ in de regio. 

Elk jaar is het feest weer precies hetzelfde, maar ergens heeft dat ook wel wat vertrouwds. Het is net als elk jaar Kerst en elk jaar Koningsdag, je weet precies wat er staat te gebeuren, maar dat maakt het nou juist zo gezellig. Ik heb het eens nagevraagd in de familie, mijn schoonouders, allebei in de zeventig, hadden in de jaren ’50 precies dezelfde Kermesse aan het eind van het jaar als onze kinderen nu nog hebben ! Nou weet ik ondertussen dat Fransen niet van verandering houden, maar van deze vasthoudendheid sloeg zelfs ik achterover !
 
School in Frankrijk
Wat is nu precies een Kermesse ? Het verschilt qua dag-indeling een beetje per school, ik ga voor dit artikel uit van de lagere school van mijn eigen kinderen. Voor deze Kermesse wordt de ochtend EN de avond uitgetrokken, ‘s middags wordt er siësta gehouden allereerst vanwege de hitte hier in het Zuiden maar ook om ‘s avonds lekker lang door te kunnen feesten.  

Om half 8 ‘s ochtends zijn de eerste vrijwillige ouders er om het schoolplein te versieren en alles op te zetten. Laat het duidelijk zijn, de hele dag door zijn er ouders nodig om de boel te organiseren, hiermee staat of valt een Kermesse. Je schrijft je dus vantevoren in op het dagdeel die je het beste uitkomt.
Om 9 uur komen de eerste families met de kinderen en tot twaalf uur staat  het hele schoolplein vol met kraampjes met oud-Franse spelletjes waarmee de kinderen stempels kunnen winnen. De kramen worden bemand door, weer, meehelpende ouders en grote broers of zussen en deze personen bepalen of je een stempel verdient met wat je gepresteerd hebt ja of nee. Heb je je stempelbriefje vol, kun je deze inleveren voor een kadootje, waarbij op onze school de waterpistooltjes elk jaar de grote hit zijn !

Om twaalf uur is dus de hele school zeikenat door de gewonnen waterpistooltjes, kinderen en ouders inbegrepen, en loopt de directrice hoofdschuddend over het schoolplen om hierna zelf volledig natgespoten te worden door de kinderen. Ik zei al, we houden van traditie hier… Ondertussen stromen de taarten en de crêpes ook binnen, ook weer gebakken door de ouders en de kinderen, en deze worden voor een klein prijsje de hele dag door verkocht. Iedereen gaat om een uur of half één richting huis om dus siësta te houden en zich klaar te maken voor de show van de avond. 
Franse school
Om 17.30 werd het begin van de avond altijd ingeluid met het loslaten van met helium gevulde ballonnen met een kaartje eraan. Deze ballonnen werden voor 1 euro per stuk verkocht. De persoon van wie de ballon dan het verste weg werd gevonden, kreeg het jaar erna een kadootje en natuurlijk de eeuwige roem. Sinds twee jaar mag dit loslaten echter niet meer van de prefektuur vanwege de luchtvervuiling. Wel balen, want met het verkopen van de ballonnen werd aardig wat geld opgehaald. Tegenwoordig zijn de ballonnen dus vervangen door een Flashmob, geleerd en uitgevoerd door de hele school.

Hierna begint het eerste gedeelte van het ‘Spektakel’ waarbij de jongste klassen hun kunsten mogen tonen op het podium buiten op het schoolplein. Vaak zijn het dansjes, maar er worden ook liedjes gezongen of bijvoorbeeld een circusnummer uitgevoerd. Iedereen is mooi aangekleed en geschminkt, een hele beleving dus zeker voor de allerkleinsten van de kleuterschool !


Frankrijk lagere school

Na de jongste klassen is het pauze en wordt er, natuurlijk, gegeten aan de welbekende lange tafels. Er zijn verschillende kraampjes waar je eten kan kopen : friet gemaakt in simpele frituurpannetjes, worstjes van de barbecue vakkundig gebakken door koks voor één avond, stukken pizza en verschillende huisgemaakte quiches. Ook de wijn vloeit rijkelijk, het blijft Frankrijk natuurlijk !

Tegen het einde van de maaltijd wordt iedereen weer naar het podium geroepen en gaat het spektakel door met de oudere leerlingen. In totaal zijn er bij ons zo’n 10 klassen die hun kunsten vertonen.

De Kermesse eindigt met een groot feest op het schoolplein, een DJ zorgt voor de muziek en een lichtshow en de kinderen, ouders en schooljuffen en meesters staan allemaal op de dansvloer of hangen aan de bar. Het feest eindigt om een uur of twaalf ‘s nachts, ook voor de kinderen, de volgende dag is het zondag dus moet kunnen. Er wordt trouwens ook elk jaar weer, ook dit is denk ik traditie, door een aantal ouders veel te veel gedronken op zo’n avond, het blijft me verbazen, en dat eindigt dus steevast in een ruzie tussen een stel ouders die dan kwaad scheldend met kroost richting huis gaan. Allez, hoort erbij..

middelbare school Frankrijk
Je vraagt je misschien af waarom er eigenlijk telkens geld verdiend moet worden? Niet alleen tijdens de Kermesse, maar het hele jaar door worden er door de school en de ‘Sous des Ecoles (soort ouderraad) ‘akties’ georganiseerd zoals de verkoop van crêpes en stukken taart wanneer de school uitgaat (voor het 4-uurtje van de kinderen),  verkoop van chocola tijdens de kerstdagen en er wordt jaarlijks een grote bingo georganiseerd voor het hele dorp met mooie prijzen zoals eens reis naar Disneyland of een BMX.
 
Al het verdiende geld gaat in een grote pot en aan het begin van elk jaar worden door de juffen en meesters hun projekten voor dat jaar ingediend (museumbezoek, schoolkamp, fietsdiploma halen etc) en wordt er, door een gekozen ouderraad, bekeken wat er allemaal van het geld bekostigd kan worden. We bakken dus echt heel wat af per jaar en kopen dan alle baksels ook weer zelf, maar de kinderen krijgen er leuke uitjes en projekten voor terug, dus het is het wel waard. Het doel is om aan de kinderen te leren dat je door dit soort akties en met een beetje inzet met z’n allen heel wat voor elkaar kan krijgen ! Dus ook zij weten waar ze het voor doen.
recept met kinderen cake
Bij deze HET recept wat al eerder op de site stond, maar wat hier in de maand juni werkelijk ongehoord veel gemaakt wordt voor de verschillende eindejaarsbijeenkomsten en de Kermesse : de Yoghurt-taart van de kleuterschool ! Snel, makkelijk, altijd lekker en je kunt er zoveel smaakjes aan toevoegen (appel, cacao, cocos, speculaas) dat het elke keer een andere taart wordt.

Voor dit recept heb je een bakje yoghurt nodig. Nu weet ik dat jullie in Nederland pakken yoghurt hebben, maar op de internet-shops van de Jumbo en de Albert Heijn heb ik 'Activia'-yoghurt gezien in bakjes en ook een Griekse yoghurt. In principe is elk soort yoghurt OK (vol, halfvol, vanille of fruitsmaak), het belangrijkste is dat het een bakje met een inhoud van 125 gram is. Heb je yoghurt met een smaakje, dan zal je taart dit zelfde smaakje krijgen.
cake recept kinderen
Wat hebben we dus nodig?

- 1 bakje yoghurt
- 2 bakjes suiker
- 1 zakje vanille-suiker
- 3 bakjes bloem
- een half zakje bakpoeder
- een half bakje zonnebloemolie
- 3 eieren
- een snufje zout
En nu?
Verwarm de oven op 180°C / th.6. Leeg het bakje yoghurt in de beslagkom en voeg al roerend met een (houten) lepel de ingrediënten in deze volgorde toe: 
de suiker en de vanille-suiker, 
de eieren, 
de bloem, 
het bakpoeder, 
het zout 
de zonnebloemolie

Als het goed is heb je nu een mooi glad beslag. 

Doe het mengsel in een ingevet cake-blik of in een ronde taartvorm.

De baktijd is ongeveer 35 minuten, maar dit verschilt een beetje per oven of per bakvorm. Het mes moet er 'schoon' uitkomen wanneer je in de taart prikt.
 
Probeer dit recept zeker eens uit wanneer je een vrije middag hebt met kinderen of kleinkinderen. De taart is superleuk om te maken en ze kunnen bijna alles zelf doen omdat er niets gewogen hoeft te worden !

Je vindt de yoghurt-taart ook terug in de receptenrubriek met een pepernotenvariatie.

Ik ga weer verder met mijn ‘Juni’-verplichtingen en ik wens jullie veel plezier met het maken van de taart !