1 mei in Frankrijk

1 mei frankrijk
Vandaag is het 1 mei, de dag van de arbeid en een officiële vrije dag.

Hier in Frankrijk staan er elk jaar op 1 mei, wanneer er tenminste geen lockdown is, allemaal bloemenkraampjes langs de kant van de weg met takjes ‘Muguet’die je voor een euro of 2- 3 kan kopen. Deze Muguet is een ‘porte-bonheur’ (geluksdrager) en wordt kado gegeven aan famile en vrienden. Ik had vanmorgen vroeg zelf al een aantal app-jes binnen met foto’s van deze Muguet met verschillende gelukwensen voor het komende jaar.  

De origine van deze traditie neemt ons helemaal terug naar de Renaissance, het precieze jaar is 1560. Koning Charles IX is, samen met zijn moeder Catherine de Médicis, op bezoek bij de chevalier Louis de Girard de Maisonforte (chique naam hè). Deze ridder woonde in Saint-Paul-Trois-Châteaux, een prachtig stadje omgeven door lavendelvelden in de Drome-Provençale. De goede man geeft een takje Muguet uit zijn tuin aan de jonge koning en deze laatste is zeer gecharmeerd van dit gebaar. Hij besluit om, vanaf dan, elk jaar op 1 mei alle dames van het hof deze bloem te geven zodat zij een gelukkig jaar zouden hebben. 
Frankrijk 1 mei

Het gebruik gaat langzaamaan heel Frankrijk door en wordt zeer gewaardeerd. Wij zetten dus ook elk jaar nog deze traditie voort. Je merkt dat vooral voor de oudere generatie dit gebruik belangrijk is. De eerste app-jes kwamen vanmorgen van mijn schoonmoeder en Mamoune, de oma van mijn man. 
 
In het Nederlands is deze prachtige bloem natuurlijk bekend onder de naam lelietje-van-dalen. Mocht je ze vandaag ergens tegen komen, geef ze dan vooral aan iemand kado die wel wat geluk kan gebruiken. Het schijnt echt te werken..