Recept omelet met asperges

recept omelet met wilde asperges


Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence, wanneer het weer mee zit, wilde asperges.Wij gaan dus regelmatig de natuur in met de familie om ze te zoeken. De asperges groeien direct om de plant 'asparagus', maar je moet altijd wel even zoeken, want alles is groen.. Kijk maar op het zoekplaatje hiernaast.

Wanneer je éénmaal bezig bent, is het superleuk om te doen, vooral met kinderen. Schatzoeken is er niets bij en er gaat niets boven een leuke speurtocht, toch? Natuurlijk wordt er ook een wedstrijd gehouden: wie de meeste asperges vindt, heeft gewonnen.

Aan het einde van de dag worden de asperges schoongemaakt en verdeeld en worden de omeletten gemaakt. Hiervoor gebruiken we alleen de puntjes van de asperges, zeg maar zo'n 5 centimeter. 


Recept omelet met asperges

recept omelet met asperges


Voor een lekkere omelet met asperges heb je, heel logisch, asperges nodig en eieren. Voor de pan hiernaast gebruik ik ongeveer 6 eieren, een familie-omelet dus. 

Eerst maak je de asperges goed schoon. Hierna bak je ze aan met een flinke scheut olijfolie. Wanneer de asperges 'lekker beginnen te ruiken', doe je er water bij en leg je de deksel op de pan. Laat de asperges nu een minuut of 10/15 gaar worden. 

Ondertussen kun je de eieren klutsen met wat zout en peper en eventueel wat melk. Wanneer de asperges gaar zijn en het water verdampt, doe je de geklutste eieren bij de asperges in de pan. 


Hoe bak je een goede omelet

goede omelet bakken


Nu komt het moeilijkste gedeelte van dit recept: het goed bakken van een omelet! Volgens vele chefs hier in Frankrijk de basis..

Ik kan alleen wat tips geven: het vuur moet niet te hoog, je bakt eerst één kant tot de randen 'droog' zijn en dan vouw je de omelet in 2-en. Nog heel even doorbakken en dan kun je de omelet uit de pan op een bord laten glijden. Een echte Franse omelet is niet doorgebakken en het laatste eigeel is warm, maar vloeibaar.