Frans recept voor romige Pompoensoep

Frankrijk versiert Halloween huizen en tuinen want ook hier wordt dit feest gevierd. Ik stond daar wel van te kijken toen ik in de Provence kwam wonen, voor mij is Halloween echt een uber-Amerikaans feestje. Er worden tijdens een Halloween weekend veel spooktochten georganiseerd, onder andere in het Palais des Papes in Avignon, het kasteel van Tarascon en in de dorpen en steden gaan kinderen verkleed de deuren langs voor een ‘Trick or Treat’ oftewel ‘un bonbon ou un sort’.

Het wordt hier in Zuid-Frankrijk in deze maanden ook iets kouder, dus we hebben de soeppan weer tevoorschijn gehaald. Verse tomatensoep, aardappel-preisoep of Hollandse groentesoep, allen makkelijk te maken en iedereen in het gezin is er dol op. We eten de soep vaak met gekookte eieren, brood of een quiche.

Hier vind je het recept van een zachte pompoensoep, gemaakt met een flespompoen, wortelen en aardappel. Aan het eind een beetje room er doorheen en je hebt een heerlijke romige vélouté. Wil je er een echte maaltijd van maken? Gehaktballetjes en vermicelli doen wonderen of je maakt er natuurlijk een bij.


Wat hebben we nodig voor het recept van de winterse Pompoen soep:

Pompoen soep maken


1 flespompoen - dit mag ook een 'gewone' pompoen zijn, maar ik vind zelf de flespompoen (butternut hier in Frankrijk) iets lekkerder. 

4 wortelen
2 aardappelen
2 maggiblokjes
koksroom
staafmixer of blender
grote soeppan


Hoe maken we de pompoen soep klaar:

Hoe maak je soep met flespompoen

Snij de flespompoen in stukjes en haal de schil eraf. Doe de stukjes pompoen in een grote pan. Snij de wortelen en aardappelen in stukjes en doe deze bij de pompoen in de pan. Voeg nu twee eetlepels olijfolie toe en bak de groente een minuut of drie, omscheppend, aan.

Doe nu water in de pan tot de groente nèt onder staat. Voeg de maggiblokjes toe en breng het geheel aan de kook. Laat het doorkoken tot de pompoen en de aardappelen gaar zijn.

Mix nu alles door elkaar in de blender of met een staafmixer.

Als laatste doe je nu de koksroom erdoor.


Hoe eten we de pompoen soep in Frankrijk

Lekker recept pompoen soep

Soep eten we hier meestal 's avonds. De 'lichte' maaltijd aan het einde van de dag. Je kunt de soep natuurlijk als voorgerecht serveren, er een maaltijdsoep van maken of er een gerecht bij maken.

Je kunt dit recept op zich vrij makkelijk aanpassen aan het aantal personen. Het recept voor de pompoensoep is voor 4 à 5 personen, heb je grote eters, kun je gewoon wat meer groente aan de soep toevoegen.

Bon appétit!

Recept aardappel - prei soep

Recept soep met prei en aardappel
Een lekker en simpel recept voor een aardappel-prei soep recept.

Recept uien quiche - uientaart 

Dit recept voor een uienquiche past prima bij de pompoen soep

Recept wortelsoep uit Frankrijk 

Een keer een andere soep maken? Kies dan deze wortelsoep, net zo simpel als de pompoen soep