Quiche-deeg maken

Deeg voor quiche
Oké, nu allemaal even opletten: leer uit je hoofd 250 - 100 - 100. Ik herhaal 250 - 100 -100. Heb je hem? Dan ga ik je nu inwijden in makkelijkste, snelste en voor alles-bruikbare deegrecept ooit: een basisdeeg voor zoete taarten, hartige taarten, pizza en noem maar op. En je kunt er dus een heerlijke quiche van maken.

Het bekertje op de foto is mijn erfenis van mamie Elise, de oma van mijn man. Toen ik hier kwam wonen was ze 77 jaar en woonde ze alleen in een huisje op de kade in Aramon, een prachtig stadje net onder Avignon. Een echte kranige Provençaalse dame die altijd op het land had gewerkt. Haar man was op zijn 53e overleden en ze is tot het einde van haar leven alleen gebleven. Koken kon ze zeker en ze heeft me veel geleerd. Humor had ze trouwens ook en we lagen regelmatig blauw van het lachen in haar kleine keukentje. Dierbare herinneringen..

Dit bekertje heeft ze ooit op een Tupperware reunie gekocht in de jaren 70 (!) en ik moet zeggen: fijne uitvinding. Voor het 'magische deeg' deden we 250 gram meel in een kom, 2 bekertjes (tot de 3e streep) lauw water, 2 bekertjes olie en een half pakje gist. Een beetje met een vork er doorheen en zodra het begon te binden, maakte je er met je handen een bal van en was het klaar.

Daar echter niet iedereen dit antieke en zeer waardevolle bekertje in huis heeft, heb ik de boel even uitgemeten. Kind kan de was doen..

Recept deeg voor een quiche

250-100-100 - on y va:

- Doe 250 gram bloem in een kom
- Een half zakje bakpoeder
- 100 ml lauw water
- 100 ml zonnebloemolie
- snufje zout

Nu kun je twee dingen doen. OF je gaat er met een vork doorheen roeren en wanneer het een beetje klonterig/zanderig wordt maak je er met je handen een bal van. OF je doet een deksel op de kom en schud hem een paar minuten flink heen en weer!! Echt, het werkt! Wanneer je de deksel er weer af haalt, kun je een bal van het deeg maken en klaar is Klara! Mocht het deeg te vochtig zijn, doe er dan wat bloem bij en kneed opnieuw. Mocht het te droog zijn, kun je er wat water bij doen.

quiche maken deeg
Officieel moet je nu deze bal een half uur in de koelkast leggen..nooit gedaan..volgens Mamie Elise nergens voor nodig en mamie Elise had altijd gelijk.. 

Dus: strooi een beetje meel op het aanrecht en rol het deeg uit zodat het in de vorm past. 

Ik zet de oven altijd op 180 °C en bak hetgeen wat ik aan het maken ben in zo'n 20 minuten/ half uur af.


Wat kun je hiermee? 

Alles werkelijk alles. Hier wat variaties. Quiche maken, pizzabodem, hartige taart bodem maar ook een appeltaart!

- Voor een lekker appeltaart doe ik altijd wat vanille-suiker door het deeg heen. Wanneer het deeg éénmaal in de vorm zit: appelmoes op de bodem, gesneden appeltjes eroverheen en hop, in de oven. Je kunt door de appels rozijnen heen doen, amandelen, kaneel etc.

- Voor een pizzadeeg strooi ik voor het mixen van het deeg Provençaalse kruiden in de kom en knijp ik wat knoflook uit. Dit komt dus in je deeg te zitten en zorgt voor een heerlijke smaak. Deeg uitrollen, tomatensaus uitstrijken en daarna ham, salami, aubergines of andere produkten erop. Lekkere kaas eroverheen en de oven in! Ik zet voor een pizza de oven meestal iets hoger en in principe bakt dit deeg dan ook prima af.

- Wil je met dit deeg quiche maken? Klik hier voor een simpel recept van de Quiche Lorraine.