Makkelijk bladerdeeg maken: tien tips
Bladerdeeg maken doe ik regelmatig en, waar ik er eerst altijd enorm tegenop keek, is het nu een standaard werkje geworden.
Zoals altijd: zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je alles afgewogen klaar hebt staan. Vooral bij de patisserie is dit belangrijk. Af en toe moet je ingrediënten op het laatste moment toevoegen, en dan kun je dus beter alvast het kommetje klaar hebben staan.
Ik geef je in dit artikel tien tips om snel en makkelijk bladerdeeg te kunnen maken. Lees deze eerst goed door en ga dan door naar het stap-voor-stap recept.
Tips & Recept bladerdeeg maken

Tips & Tricks voor bladerdeeg maken
1. Deze tip geldt eigenlijk voor elk deeg! Wanneer je een deegbal aan het maken bent, zorg dan dat je, op je werkblad, de zak met bloem hebt staan én een kom met water. Elke bloem heeft een andere 'dikte' en reageert anders. Wanneer de deegbal te droog is, doe je je hand in de kom met water en strijk je hem daarna over de deegbal. Ga hierna door met kneden en kijk of het deeg soepeler wordt. Je kunt dit meerdere keren doen tot je een mooie soepele deegbal hebt. Is de deegbal te nat, doe dan je hand in de zak met bloem en ga weer door met kneden. Ook dit kun je meerdere keren herhalen.
2. Om het uitrollen makkelijker te maken kun je wat bloem op je roller uitvegen.
3. Wanneer je aan het uitrollen bent en er komt want boter uit het deeg op de deegroller : niks aan de hand, bij het vouwen gaat dit weer weg. Doe er wat bloem overheen en je kunt weer ‘droog’ doorrollen
4. Bij het recept hoor je officieel tussen elke ‘tour’ de deegbal in de koelkast te leggen. Ik red het meestal om ‘tour 1’ en ‘tour 2’ in één keer te doen en dan leg ik hem voor het beginnen met ‘ tour 3’ even in de koelkast. Niet tegen mijn bakkertje vertellen !
5. Bladerdeeg kun je prima invriezen ! Wanneer ik het bladerdeeg gebruikt hebt en er blijven stukjes over, maak ik er weer een plat deeg van wat ik invries om later te gebruiken.
6. Persoonlijk vind ik bladerdeeg wel lekker maar een beetje ‘smaakloos’. Wanneer ik bladerdeeg maak voor een taart of appel’chaussons’, strooi ik wat speculaas-kruiden of vanille suiker over de boter voordat ik de ‘bloemvorm’ dichtvouw. Gebruik ik het bladerdeeg voor een hartig gerecht doe ik er vaak wat knoflook of Provençaalse Kruiden over de boter. Door het rollen en vouwen komen deze smaken overal in het deeg terecht en het ruikt superlekker bij het bakken !
7. Bladerdeeg bakt het beste op een temperatuur tussen de 180 °C en 200 °C.
8. Wil het bladerdeeg gebruiken als basis voor bijvoorbeeld een ‘mille-feuille’ (een Franse Tom Poes) of een aardbeientaart moet je hem ‘leeg’ bakken. Je kunt er dan wat bakpapier bovenop leggen en er een bakplaat overheen doen. Heb je het deeg in een vorm zitten : bakpapier en ongekookte kikkererwten !
9. Vergeet niet om het bladerdeeg in te prikken met een vork voor dat het de oven ingaat!
10. Bak je het je het bladerdeeg gevuld, bijvoorbeeld bij een Franse gevulde koek? Vergeet dan niet om een 'schoorsteen' te maken. Prik met een scherp mes van de bovenste laag tot op de bodem, zodat de hete lucht eruit kan en het bladerdeeg luchtig wordt.
Stap-voor-stap recept Bladerdeeg maken

Recept chocolademousse
Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Het is een welkom einde van de maaltijd. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.
Amandelkoekjes
Deze typische amandelstengels gemaakt van bladerdeeg noemen ze hier in Frankijk de Sacristain. je vindt ze bij elke bakker en ze zijn heerlijk knapperig en zoet.
De Franse Keuken
Het kookboek van Paul Bocuse, de inspiratie voor de film Ratatouille, is onmisbaar in de keuken van elke hobby-kok. De kok geeft al zijn geheimen prijs en levert duidelijke en originele recepten.