Recept voor stevige slagroom, op z'n Frans

recept stevige slagroom met poedersuiker
Het volgende recept gebruik ik heel vaak, geleerd van de bekende patissier Cyril Lignac. Het is heerlijk luchtig, niet zoet en zo stevig dat je het makkelijk kunt gebruiken voor het ‘pocheren’ oftewel het werken met een spuitzak.

Ik zorg er altijd voor dat de kom waarin de slagroom geklopt gaat worden mét de garde en mét de room en de mascarpone minstens een half uur van tevoren in de koelkast staan om goed koud te worden. Hierdoor kan deze slagroom eigenlijk nooit mislukken. Je moet ook een room gebruiken met minstens 30% vet, dit helpt ook om de slagroom goed op te laten stijven.

Het belangrijkste in dit recept is de poedersuiker. Ik wist dit echt niet, maar deze voeg je bijna aan het eind toe om de slagroom stevig te maken. Dit zie je dan ook voor je ogen gebeuren. In het Frans noemen we dit fenomeen ‘serrer la chantilly’ !

Een kleine anekdote over de uitvinding van de slagroom. Deze wordt namelijk onterecht toegekend aan de heer François Vatel, de ‘maître d’hôtel’ van Lodewijk de II de Bourbon Condé, een neef van de koning en eigenaar van het prachtige kasteel van Chantilly. 

Geschiedenis recept slagroom

recept stevige slagroom

In april 1671 wordt er een banket georganiseerd voor de ontvangst van de koning Lodewijk XIV, maar Vatel heeft tot twee keer toe problemen met het diner doordat de leveringen van het vlees én de vis verkeerd lopen. Wanneer hij dan ook room tekort komt, probeert hij deze zo veel mogelijk op te kloppen zodat dit niet opvalt. Het verhaal heeft overigens een triest einde, Vatel pleegt zelfmoord omdat hij zoveel eerverlies niet kan verkroppen.


Dit verhaal blijkt overigens volledig uit de duim gezogen te zijn, maar niemand weet precies door wie de anekdote verzonnen is. Een slimme VVV-medewerker in Chantilly misschien? De eerste recepten van opgeklopte room steken in 1650 de kop op na een diner van Marie de Bourbon-Condé en de gesuikerde versie wordt in 1784 in Chantilly tijdens een diner geserveerd. Misschien dat uiteindelijk toch de naam daar vandaan komt, maar het is niet zo’n mooi verhaal als de eerste..

Recept slagroom met mascarpone

recept slagroom mascarpone

Wat heb je nodig voor deze slagroom:
230 gram koksroom
150 gram mascarpone
35 gram poedersuiker

Doe de koksroom en de mascarpone in de kom van de keukenmachine en zet deze met garde en al een half uur in de koelkast.
Haal de kom uit de koelkast en klop dit roommengsel op met de keukenmachine. Begin langzaam en zet hem daarna sneller. Ik eindig altijd op de hoogste stand.

Wanneer er ‘strepen’ in de slagroom ontstaan en je ziet dat hij goed stijf begint te worden, giet je er beetje bij beetje de poedersuiker bij zodat de slagroom stevig wordt.
Hierna laat je hem nog een doordraaien tot hij echt goed stevig is en klaar is de slagroom.

Recept stevige slagroom met poedersuiker

tips stevige slagroom

Wat heb je nodig voor deze stevige slagroom

330 ml koksroom
35 gram poedersuiker

Doe de koksroom in de kom van de keukenmachine en zet deze met garde en al een half uur in de koelkast.
Klop het roommengsel op met de keukenmachine. Je kunt het beste langzaam beginnen en steeds een standje hoger zetten (anders wordt het zo'n smeerboel...) Ik eindig altijd op de hoogste stand.

Wanneer je ziet dat de slagroom goed stijf begint te worden, giet je er beetje bij beetje de poedersuiker bij. Je zult zien dat de room in één keer heel stevig wordt.
Laat hem nog een tijdje doordraaien en klaar is het!

Tips voor stevige slagroom

tips stevige slagroom spuitzak


Je kunt natuurlijk heel wat smaken aan deze slagroom toevoegen, denk aan de inhoud van een vanille-stokje, wat ongesuikerde cacao, geraspte citroenschil, kleine snippertjes van de blaadjes van een muntplant, de mogelijkheden zijn legio! 

Mocht je een kleurtje willen toevoegen, kan dat natuurlijk ook. 

De slagroom wordt ook gebruikt in de crème patissière van Cyril Lignac, dat recept zie je hieronder! 

Koop nu deze keukenmachine bij Bol.com. Prima kwaliteit en een goede prijs.

Klik hier voor het recept van de heerlijke vanille crème oftewel crème patissière van Cyril Lignac

Le Creuset Spatel

Handige spatel van het bekende Franse merk Le Creuset. Ook handig voor de patisserie!