Wilde asperges zoeken
Wanneer je goed naar de kijkt zie je een een plant met hele kleine stekeltjes, de 'Asparagus', wanneer je deze ziet kun je gaan zoeken, de asperge groeit er namelijk direct naast. Mijn zoontje heeft zijn vinger ernaast gehouden voor de foto.
Dit zoeken hebben ze overigens niet alleen op school geleerd, maar ook in de familie is het een traditie. Geloof me, een verplichte wandeling wordt er een stuk leuker van! Normaal gesproken loopt het wilde asperge-seizoen van maart tot eind april, we hebben ze dus vroeg gevonden dit jaar.
Recept asperges
Wat doen we hier nu mee? De gevonden asperges nemen we mee naar huis. Thuis wassen we de asperges en snijden we de onderkant eraf. We gebruiken dus alleen de bovenste 10/15 cm. Kook de asperges nu in een minuut of vijftien gaar.
Hierna kloppen we een paar eieren en doen de asperges erbij en wat zout en peper. De mix gaat dan een nachtje in de koelkast zodat de eieren de smaak van de asperges goed oppakken. De volgende dag bak je hier een heerlijke omelet van, op Franse wijze natuurlijk, dus niet teveel doorbakken.
Geen zin om een nacht te wachten? Kan ook. Doe de asperges met wat olijfolie in een bakpan. Bak ze een minuut of vijf aan. Doe hier nu wat water bij en laat de asperges gaar koken. Kluts ondertussen de eieren goed los met wat zout, peper en melk en doe dit bij de asperges in de bakpan. Bak nu de omelet. Voilà!
Recept asperges en ei en ham
De abdij en het klooster van Frigolet zijn overigens zeer de moeite waard om te bezoeken. De gebouwen worden nog altijd gebruikt door de monniken en in de abdij en de kerk worden verschillende diensten gehouden. Je kunt er ook eten en overnachten. Het natuurgebied om het klooster heen is werkelijk prachtig en er zijn vele wandelingen mogelijk. In de zomer zijn we hier vaak te vinden met onze vriendengroep voor een 'randonnée' en een picknick.
Uiteindelijk was het gisteren echt te koud om een lange wandeling te maken, dus het is een heeel klein omeletje geworden.
Recept asperges met ei en ham:
- Snijd de gekookte asperges in kleine stukjes
- Meng deze asperges met wat stukjes ham
- Kluts de eieren
- Bak er een heerlijke omelet van.
Zo simpel gaat het hier in Frankrijk!
Olijfolie
Olijfolie is natuurlijk onmisbaar in de Franse Keuken! Ik gebruik olijfolie voor het bakken van vlees en vis, in deeg of over de sla.
Aubergine uit de oven
Klik hier voor het makkelijke recept van gevulde aubergines uit de oven. De hele familie smult er van!
Tijm kopen
De Kruidenbaron heeft gedroogde tijm in zijn assortiment en dit gebruik ik vaak! Ik kook het mee in groente-gerechten of door een quiche-deeg