Frans pannenkoeken recept: hartige crêpes

pannenkoeken recept hartig


Op twee februari tijdens de Chandeleur, oftewel de Maria Lichtmis, worden in heel Frankrijk crêpes gegeten. Dit zijn vaak zoete versies voor het vier-uurtje met Nutella, suiker of confiture, maar 's avonds zitten we vaak aan de hartige variant. Deze hartige crêpe kun je met het 'klassieke' pannenkoek-recept maken, maar je kunt ook voor de Bretonse hartige crêpe gaan: de galettes bretonnes. 

De Bretonse galette wordt met boekweitmeel gemaakt. Dit is een wat 'harder' soort waardoor je een hele andere pannenkoek krijgt. En laat ik nu het geluk hebben dat één van mijn beste vriendinnen hier in het dorp uit Bretagne komt! We hebben dus, speciaal voor Renie's Franse Keuken, een galette-avond gehouden zodat ze me alles uit kon leggen en ik deze hartige crêpes kon proeven. 

Het pannenkoeken recept staat hieronder, ik zou er trouwens ook de klassieke versie bij maken voor de zoetekauwers of als toetje!

Ingrediënten hartig Frans pannenkoeken recept

hartig pannenkoeken recept
Nou let op, dit pannenkoeken recept komt namelijk rechtstreeks van het boekweitmeel-pak af. Mijn vriendin komt uit 'Basse bretagne' dus zij gebruikt het volgende:


250 gram boekweitmeel

2 eetlepels bloem

1 snufje zout

1 snufje peper

1 ei

2 theelepels olie (zonnebloem)

500 ml water


hartig pannenkoeken recept Bruno
hartig pannenkoeken recept Bretagne
hartig pannenkoeken recept met champignons

Hartige pannenkoeken recept

pannenkoeken recept voor hartige crepes


Doe, volgens de opgeschreven volgorde, één voor één de ingrediënten in een kom en meng ze goed. 

Doe als laatste de 500 ml water erbij en mix het geheel even goed door. Dit kan met een garde, maar ook met een keukenmachine. 

Zet het beslag een uur in de koelkast en voeg eventueel nog wat water toe als het beslag te dik geworden is. 

Laat de bakpan nu heel goed opwarmen. Blijkbaar is dit hét geheim van een goede 'galette'! Doe een kleine hoeveelheid beslag in de pan en en verdeel deze over de pan. 

Wanneer de eerste kant goed is, draai je de pannenkoek om en dans kun je de ingrediënten erop doen. Vouw hierna de crêpe dicht en neem de tijd om de kaas te laten smelten en het ei te laten garen.

Volgens mijn Bretonse vrienden: eerst het ei waarvan je de dooier kapot maakt, daarna de rest van de ingrediënten en als laatste de kaas. 

Ideeën voor je hartige pannenkoek

pannenkoeken recept Bretagne


De titel zegt het al en de foto zegt genoeg: ideeën voor op je hartige pannenkoek. Wij hadden die avond de verschillende ingrediënten klaar staan. Bruno maakte de crêpes en wij hoefden alleen maar aan te geven wat we erop wilden hebben. 

- geraspte kaas
- tomaten 
- champignons
- eieren 
- geitenkaas met Provençaalse kruiden (zooooo lekker!)
- ham
- gerookte zalm
- salade

Mijn persoonlijke favoriet? Ham, geitenkaas en een ei! 

Wanneer je de crêpe uit de pan haalt, kun je er wat gezouten boter op leggen, mmmmm!

Merci Bruno et Charlotte!
Crepes, een Frans pannenkoeken recept

Chocolademousse is natuurlijk dé klassieker uit de Franse keuken. Klik hier voor het recept uit de keuken van mijn Franse schoonfamilie.

Staafmixer Moulinex

Deze staafmixer kun je prima gebruiken voor het mixen van de courgettesoep, maar natuurlijk ook voor tomatensaus. In samenwerking met bol.com.

Recept Franse appeltaart

franse appeltaart
Leer hier het simpele kleuterschool-recept van Saskia's appeltaart. 
Super-leuk om samen met kinderen te bakken!