De vinaigrette van Mamoune
Wist je trouwens dat er meer dan 2000 soorten sla bestaan. De meest gegeten sla hier in Frankrijk zijn de kropsla, batavia, veldsla en de roquette. Dit zijn allemaal wat zachtere slasoorten, behalve de roquette die een vrij pittige smaak heeft.
De laatste keer dat ik bij Mamoune at, mijn andere Franse oma, had ze een hele bittere sla op tafel staan. De blaadjes waren ook vrij hard en ik begreep eerlijk gezegd niet dat ze dit lekker vond. Mijn schoonvader zat er echter ook van te smullen dus vroeg ik wat het nu precies was. Het bleek dat Mamoune tijdens haar vele wandelingen paardenbloemen plukt en dat deze sla dus van de groene bladeren van deze vrolijke bloemen kwam. Ze vertelde me dat het haar elke keer weer aan de oorlog deed denken, het eten kwam toen vaak direct uit de natuur en de paardenbloemen waren in de lente zeer gewild.
Persoonlijk vond ik het niet lekker, veel te bitter, maar ik heb ondertussen wel de vinaigrette van Mamoune overgenomen. Het bijzondere is dat er geen mosterd in zit, wat in de meeste familierecepten wel het geval is.


Wat hebben we nodig voor het recept van de vinaigrette uit Zuid-Frankrijk
Voor de vinaigrette van Mamoune heb je het volgende nodig:
olijfolie
knoflook
maggi of viandox
peper
doe een flinke scheut olijfolie in de kom. Iedereen doet het hier uit de losse hand, maar ga ongeveer uit van 3 of 4 eetlepels voor een flinke bak sla.
knijp 1 kleine teen knoflook uit (loofje eruit halen!) en doe deze bij de olijfolie
doe er ongeveer 2 theelepels maggi of viandox bij
een beetje peper en mengen maar
wanneer je uiteindelijk de sla erbij doet, goed doorhusselen en smullen maar!
Tip voor het recept van de vinaigrette

Wat we hier altijd doen is het volgende: je maakt eerst de vinaigrette onderin de kom of de schaal waar later de sla ingaat. Deze kom met alleen de vinaigrette zet je in de koelkast en pas als de sla op tafel moet komen doe je deze bij de vinaigrette in de kom.
Daarna volgt de belangrijkste handeling: het omroeren van de sla in de vinaigrette. Neem hier ruim de tijd voor (zeker een minuut of twee) zodat alle slablaadjes in aanraking zijn gekomen met de saus. Wij eten nu de salade met in de ene hand een vork en de andere een stuk stokbrood, lekkerder wordt het niet!

Ander recept voor Franse vinaigrette
Overigens kreeg ik nog geen 2 minuten later via een privé-appje van Mamoune een bericht dat die biergist-zemelen niet te eten waren. :-D Dat ga ik zelf nog maar even uitproberen.
Ovenschotel met vis
Olijfolie
Olijfolie is natuurlijk onmisbaar in de Franse Keuken! Ik gebruik olijfolie voor het bakken van vlees en vis, in deeg of over de sla.
Kiprecept voor de BBQ
Een typisch zomerrecept: kipspiezen voor op de barbecue. Wanneer je de kipfilets goed marineert, blijft het vlees heerlijk mals!