Recept Croque-Monsieur, de Franse tosti

Recept Croque Monsieur


Makkelijker kan ik het echt niet maken : het recept van de Croque-Monsieur. Nou hoor ik jullie zeggen : ‘Een tosti, moet daar echt een recept van uitgeschreven worden ?’ Ik vond dus van wel, want het is nog steeds een zeer populair gerecht. Bijna elke bistro hier in Frankrijk heeft hem op de kaart staan en bij iedere dorpsbakker ligt hij in de vitrine op je te wachten.

Even de geschiedenis van de Croque-Monsieur uitleggen, want waar komt die rare naam toch eigenlijk vandaan ? Ergens begin 1900 serveerde de eigenaar van bistro ‘Le Bel Age’ in Parijs in plaats van een baguette met ham en kaas, een broodje gemaakt met ‘Pain de Mie’ oftewel een brood wat in plakjes gesneden was. Nou had deze Michel Lunarca de reputatie een kannibaal te zijn en toen één van zijn gasten vroeg wat voor een vlees er tussen het brood zat, antwoordde Michel doodleuk ‘de la viande de Monsieur’ oftewel ‘vlees van een meneer’. Wanneer je dan weet dat ‘croquer’ onder andere ‘bijten betekent..


Waar komt de croque-monsieur vandaan?

recept franse croque monsieur


Ik ga ervan uit dat jullie de Croque Monsieur kennen : twee sneden brood met ham en kaas ertussen en béchamel-saus erboven op. Wanneer je er dan ook nog een gebakken ei op legt, kom je uit bij de Croque-Madame. Maar er zijn nog veel meer variaties. Wat dacht je van de Croque-Normand met appel en camembert of de hier bekende Croque-Provencal met tomaat.
De Franse chef Michel Sarran heeft er eind vorig jaar een concept van gemaakt en er zijn ondertussen twee fast-food restaurants met verschillende recepten uit de hele wereld. Deze croques van ‘Croq’ Michel’ worden trouwens allemaal in ganzenvet gebakken, dus dat ze lekker zijn, geloof ik meteen.

Waarom dus toch dit recept ? Wij eten vaak Croque-Monsieur wanneer ik soep heb gemaakt en wanneer je dan, voor vijf personen, één voor één tosti’s moet gaan maken in een toaster of pan duurt het wel even. Bij deze dus het oven-recept wat ik van vriend Philippe heb geleerd. Natuurlijk is het de versie met béchamel-saus, lekkerder gaat het niet worden.

Recept croque-monsieur

recept croquemonsieur franse tosti

Wat heb je nodig voor een croque-monsieur:

• 16 sneetjes brood
• 8 plakken ham
• 8 plakken kaas
• Geraspte kaas
• crème fraîche
• melk
• 1 ei
• Béchamel-saus

Franse croque-monsieur uit de oven

recept franse tosti

Verwarm de oven voor op 200°C

Doe 3 eetlepels melk, 1 eetlepel crème fraîche en het ei in en kom. Meng deze 3 ingrediënten.

Leg een bakvel op het bakrooster van de oven.

Doop 8 van de 16 sneetjes brood kort in het mengsel in de kom, laat ze even uitdruipen en leg ze op het bakvel.

croque monsieur recept

Leg op elke snee brood een plak kaas, een plak ham en bestrooi de ham met een beetje geraspte kaas.
Nu mogen de andere sneden brood ook kort door het mengsel heen en kun je deze sneden brood op de ham en geraspte kaas leggen.

Smeer nu de bovenkant uitgebreid in met de béchamel-saus. Deze kun je kopen, maar op de site staat ook een recept om zelf te maken.
Doe er nog een laagje geraspt kaas overheen, zout en peper en hup, de oven in voor ongeveer 15 minuten.

En nu zelf creatief aan de slag zou ik zeggen, variaties genoeg!


Bon appétit.

Recept wortelsoep uit Frankrijk 

Een keer een andere soep maken? Kies dan deze wortelsoep, net zo simpel als de pompoen soep

Recept aardappel - prei soep

Recept soep met prei en aardappel
Een lekker en simpel recept voor een aardappel-prei soep recept.

Recept uien quiche - uientaart 

Dit recept voor een uienquiche past prima bij de pompoen soep