Recepten voor hartige gerechten uit Frankrijk

Deze hartige recepten komen uit de Franse Keuken. De meeste recepten komen van 
de oma's en tante's van mijn Franse man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • Frans recept voor romige Pompoensoep

   De dagen worden kouder hier en de soeppan is weer tevoorschijn gehaald. Soep wordt veel gegeten in Frankrijk, vooral 's avonds. Wat brood erbij of een quiche en de soep wordt een hele maaltijd. Hier het recept voor een pompoensoep, heel simpel om te maken en voor het hele gezin.

  • makkelijk recept bechamel

   Recept béchamelsaus voor groente en vis

   Bechamelsaus is één van de bekendste sauzen van de Franse gastronomie. Het wordt gebruikt als groentesaus maar bijvoorbeeld ook voor een heerlijke croque monsieur. Hier het recept voor bechamel een simpele groentesaus én het recept voor een preischotel uit de oven.

  • Gevulde aubergine uit de oven

   Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.

  • Zelf pasta maken

   Toen ik éénmaal hier in Zuid-Frankrijk ging wonen, kwam ik er tot mijn verbazing achter dat hier toch ook heel wat pasta gegeten werd en dat ‘pâtes au beurre’ een heel normaal geaccepteerd gerecht was ! Pâtes au beurre is, de naam zegt het al, een bord gekookte pasta met boter…

  • recept franse vinaigrette

   De vinaigrette van Mamoune

   Fransen eten meer dan 5 kilo sla per persoon per jaar. Hoewel dit heel gezond lijkt, wordt deze sla wel met een vinaigrette en brood gegeten. Hier vind je het familierecept van de vinaigrette van Mamoune, de oma van mijn Franse man. Het is één van de weinige vinaigrette recepten waar geen mosterd inzit.

  • recept vegetarische lasagne

   'Kindvriendelijke' Groente-Lasagne

   Wanneer ik aan mijn kinderen vraag wat ze willen eten? Lasagna, maar dan wel die van mama! 
   We gaan nu voor de snelle ik-kom-thuis-van-mn-werk-en-moet-nog-snel-even-eten-maken-versie! Niet aan mijn familie vertellen...

  • Quiche Lorraine, een Franse klassieker.

   De Quiche Lorraine wordt overal in Frankrijk gegeten. Lekker bij een picknick, een aperitief maar ook 's avonds wanneer we soep eten. Dit is het recept zoals ik het hier geleerd heb van Mamie Elise, maar ik geef ook tips om de quiche naar je eigen smaak te maken!

  • zelf pizza maken

   Zelf pizza maken

   Altijd al zelf pizza willen maken? Ik leer het je hier. Je kunt met de verschillende recepten zelf kiezen hoeveel etappes je van A tot Z wilt maken (het pizzadeeg bijvoorbeeld) en welke je deze keer in de supermarkt haalt door gebrek aan tijd. Het is misschien even oefenen, maar de moeite waard!  

  • tomatensaus maken

   Tomatensaus maken

   Heb je besloten om zelf pizza te maken? Begin dan hier met de tomatensaus! Natuurlijk kun je deze ook gebruiken voor je pasta, tomatentaart of zelfs lasagne. De beste tip die ik je kan geven? Gebruik altijd een zoete aardappel! Lees er meer over in dit recept.