Recepten voor hartige gerechten uit Frankrijk

Deze hartige recepten komen uit de Franse Keuken. De meeste recepten komen van 
de oma's en tante's van mijn Franse man. Heb je hulp nodig? Je kunt me altijd mailen!
  • Gevulde aubergine

   Gevulde aubergine uit de oven

   Deze week zijn de dagen hier wat kouder door de wind van de Mistral, dus het was tijd voor een wat 'warmer' recept! Aubergines farcies, oftewel gevulde aubergines, vragen iets meer tijd om te maken, maar ze zijn het meer dan waard! Het recept kan ook zonder vlees gemaakt worden.

  • Makkelijk Recept Ratatouille

   Echt Provençaals Ratatouille recept

   La Ratatouille, een typisch Provençaals gerecht en één van de eersten die de vrouwen van de familie me hier geleerd hebben. Er zijn veel verschillende varianten, maar als eerste de 'officiële'  Provençaalse familie-versie (en daarna de makkelijke (lees luie) versie).

  • pannenkoeken recept hartig

   Frans pannenkoeken recept: hartige crêpes

   Voor het recept van de hartige crêpes ben ik een avondje bij mijn Bretonse vrienden Bruno en Charlotte gaan eten. Je vindt hier dus het originele Bretonse recept én de manier om de hartige crêpes te bakken. Ideeën genoeg, kijk maar eens aan het eind van het recept. 

  • bladerdeeghapjes maken

   Bladerdeeg hapjes met knakworst

   Fransen zijn dol op aperitieven en er staan hierbij altijd veel bladerdeeg hapjes op tafel. Hier het simpele recept van de knakworstjes in bladerdeeg, vaak gemaakt door de kinderen want het is een leuk werkje. Oh en ze zijn vooral heel erg lekker, dat zal ook wel meespelen.

  • aardappelgratin

   Aardappelgratin van mijn schoonmoeder

   Ik heb heel veel verschillende recepten van deze aardappelgratin langs zien komen met de jaren, maar de allerlekkerste blijft toch die van mijn schoonmoeder. Alles wordt hier altijd 'au pif' oftewel uit de losse hand gedaan, maar ik heb het recept voor jullie uit kunnen schrijven. 

  • recept courgettesoep

   Recept courgettesoep

   Het recept voor deze courgettesoep komt van de tante van mijn Franse man. De soep kan koud of warm gegeten worden en wordt hier vaak geserveerd in een verrine, als voorgerecht. Voor de koude winterdagen is de soep ook heerlijk, vooral met een scheut olijfolie.

  • bladerdeeg maken recept

   Tien tips om makkelijk bladerdeeg te maken

   Bladerdeeg maken is even een karweitje, maar wanneer je het een paar keer maakt, heb je snel de slag te pakken. Lees hier eerst de tien tips & tricks voor een mooi bladerdeeg en ga daarna aan de slag met het recept wat ik heb gekregen van de plaatselijke bakker. 

  • recept omelet met wilde asperges

   Recept omelet met asperges

   Vanaf begin maart/april vind je hier in de Provence groene, wilde asperges. Wij gaan vaak met de hele familie op stap en komen dan, enkele uren later, hopelijk met een flinke oogst terug. Met deze asperges maken we dan een omelet en dat recept vind je hier!

  • Recept quiche met tonijn

   Recept Quiche met Tonijn

   De quiche met tonijn maar ik vaak van tevoren. Of ik zet hem hierna in de koelkast en eet hem in de twee volgende dagen, of ik zet hem in de vriezer voor de dagen dat ik gen tijd heb om te koken. De quiche met tonijn is heerlijk bij een salade of om mee te nemen bij een picknick.