Een simpele Franse Uientaart

Uientaart recept
Een Franse uientaart is heel simpel, je moet alleen even geduld hebben want de uien moeten echt boterzacht worden.
De basis van de taarten en quiches is vrij gemakkelijk of je maakt hem zelf met het basisrecept deeg of je koopt een uitrolbaar deeg. Verder heb je altijd koksroom of crème fraîche nodig, één of twee eieren en zout en peper.

1. Snij de uien in ringen. Sta je, net als ik, altijd binnen één minuut te huilen als een klein kind, hou de ui dan even onder ijskoud water, dat haalt de 'prik' eruit. Zelf ga ik altijd uit van twee grote of drie kleine uien

2. Doe een flinke klont boter in de pan en laat die smelten, bak de uien heel iets aan en zet dan het vuur laag. Deksel op de pan en zeker 20 minuten door laten sudderen totdat ze 'fondant' zijn. (=dat ze smelten op je tong)

3. Maak ondertussen het basisdeeg en doe deze in een ronde bakvorm of rol het gekochte deeg uit in de bakvorm. Verdeel de uien over het deeg

4. Maak een basisvulling van de crème fraîche of de koksroom. (Je moet even uittesten wat je zelf het lekkerst vindt. Crème fraîche is wat zuurder dan koksroom)  - een ei - zout/peper. Mix dit met een vork goed door elkaar. Hou je meer van een stevige vulling doe er dan twee eieren doorheen. Dit is de basis, nu kun je gaan 'spelen: knoflook, kruiden, maggi, Worcester saus... Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan erdoor. Ik zou zelf met knoflook en peterselie beginnen en elke keer wanneer je een quiche of hartige taart maakt iets anders uitproberen.


Vervolg recept uientaart

uientaart ingredienten

5. Giet deze vulling nu over de uien heen. Je kunt ze of net bedekken of helemaal onder de vulling laten gaan. Zelf hou ik het meest van een 'dikke' taart, mijn man is meer van de dunne versie. Geen commentaar.. ;-)

6. Verwarm de oven voor, tussen de 180 en 200 graden, en bak de quiche in een minuut of 20 gaar.

Wanneer is deze uientaart klaar?

Wanneer er een beetje bruine korstjes op de taart verschijnen. Dit gebeurt meestal na zo'n twintig à dertig minuten.

Hoe eten we deze uientaart?

In de dunne vorm is de Tarte à l'Oignon vaak een voorgerecht met een beetje sla als 'versiering'.

In zijn dikke vorm kan het ook zeer zeker als hoofdgerecht door. Snij dan de taart in 9 stukken en serveer deze met een mooie maaltijdsalade van bijvoorbeeld sla, gedroogde tomaat, hamblokjes, kaas en pijnboompitten met een vinaigrette of slasaus. Wij eten de uientaart ook wanneer we soep op tafel hebben staan.

Hoe krijg ik m'n kinderen zover deze uientaart te eten?

Wanneer de uien goed gesudderd hebben, zijn ze hun sterke smaak verloren en zijn ze boterzacht. De vulling maakt vaak het verschil, dus niet teveel 'groen' in de vulling de eerste paar keren. Wanneer je vaker een quiche of taart maakt, zullen ze niet meer zo raar opkijken wanneer er opeens groene stukjes inzitten (kruiden als peterselie of bieslook) of wanneer de kleur van de vulling is veranderd door de worcester saus.

aubergine uit de oven
Klik hier voor het makkelijke recept van gevulde aubergines uit de oven. 
De hele familie smult er van!

ovenschotel vis recept
Een hele snelle en lekker ovenschotel met dorade oftewel zeebrasem. 
Ook prima te maken met zalm.

varkensrollade

Dit is het recept van de varkensrollade van de oma van mijn Franse man, Mamie Elise. Typisch Provençaals met kruiden en knoflook.